După 6 luni: din ogradă la conac


Povestea Tolpi a început în toamna anului 2013, însă poveştile genţilor făcute din piele de către meşterul popular Ion Ilioaia au luat naştere în urmă cu mulţi ani.

Unii le spun coincidenţe, alţii „omul potrivit la locul potrivit”, am mai auzit denumirea de noroc sau sincronicitate însă indiferent de termenul folosit, întâlnirea cu un meşter pielar e cât se poate de naturală şi firească pentru un om care caută autenticitatea, bunul gust şi îşi arată recunoştinţa faţă de oamenii care fac lucruri de mână şi care promovează valorile româneşti.

Aşa m-am întâlnit eu cu meşterul Ion, un om simplu dar ager, român natural şi bun la suflet, un meşter care iubeşte pielea şi care creează minunatele Tolbe cu amintiri. El era priceput la meşterit tolbe din piele iar eu la „meşterit” poveşti. Încet încet am căutat să introducem aceste tolbe într-o poveste, să depăşim bariera unei lipse de identitate şi să transformăm nişte produse simple în personaje cu nume şi caracteristici specifice. Aşa au apărut Evdochia, Joy, Sara, Agnes, Marta, Victory, Liberty şi Wisdom. Diferite dar cu multe puncte comune, una mai îndrăzneaţă, alta mai clasică, una mai jucăuşă alta mai conservatoare, potrivite fiecărui timp de temperament şi ocazie.

Povestea nu a fost scrisă de un singur autor şi nu era doar o simplă poveste, era chiar o colecţie de poveşti sau povestioare, de nuvele sau romane personalizate în funcţie de fiecare geantă şi de fiecare client, pentru că din momentul în care o geantă Tolpi este achiziţionată, se începe deja o călătorie ale cărei file de poveste sunt scrise individual, prinzând contur prin amintirile ce vor fi păstrate, prin locurile prin care va ajunge sau prin momentele importante la care va participa.

Colecţia de poveşti a fost şi este îngrijită sub stricta supravechere a unui colectiv de „mari scriitori”: mâinile dibace ale meşterului Ion şi ale ucenicilor săi, domnii şi domniţele care devin parteneri de drum alături de noile genţi achiziţionate şi eu, care sunt vocea din spate. Povestea nu se putea scrie dacă nu era acest colectiv care să dea viaţă tolbelor: unii să le meşterească, alţii să le povestească şi nelipsiţii camarazi de drum care să le folosească.



Material de scris era, poveştile nici ele nu lipseau, însă totul avea nevoie de un nume. Un nume simplu dar nou, care să exprime într-un mod  natural ceea ce făcea nea' Ion: Tolbe din Piele, adică Tolpi, o îmbinare prescurată a celor două cuvinte "Tol" de la "tolbe" şi "pi" de la "piele". E adevărat că uneori se mai încâlcea limba când unii încercau să pronunţe numele însă în scurt timp a devenit uşor de recunoscut şi de apreciat.

Tolpi, genţile din piele făcute de meşterul Ion Ilioaia a început parcursul timid dar destul de ambiţios cu dorinţa de a promova produsele create manual, din materiale naturale, dibăcite şi meşterite de români.

Ambiţia a pornit de la două motivaţii puternice: prima a fost aceea de a promova genţile unui meşter pielar local iar a doua a fost o provocare mai mare: aceea de a retrezi oamenilor ideea  că avem chiar aici, în ograda noastră produse minunate, realizate manual, autentic, din pasiune şi din dorinţa de a păstra şi de a transmite nişte valori. A doua a fost întradevăr o provocare, mai ales datorită înclinaţiei din ce în ce mai puternice de a ne duce în fals şi de a fi departe de adevăr. Dacă suntem departe de adevăr în sufletul nostru, cu atât mai mult vom fi departe de natural, de simplu şi de frumos în tot ce exprimăm noi: prin port, prin accesorii, prin stilul nostru de viaţă, prin comportament şi prin vorbă.

Ca orice îndeletnicire aflată la început de drum, primii paşi sunt timizi şi mici. Un adevăr dovedit şi de începutul lui Tolpi.

Prima şedinţă foto, dacă s-a putut numi aşa, s-a realizat în atelierul din Rugionasa, în care decorul a fost format din ograda lui nea' Ion, un scăunel din atelier, o cergă pe post de fundal şi soarele care se ascundea printre nori. Chiar şi aşa pozele, căci după standardele actuale nu se pot numi fotografii :), au fost apreciate şi valorificate. Mărturiile le aveţi mai jos:






După 3 luni au început şedinţele foto profesioniste, în care aveam un fotograf pe măsură şi am făcut trecerea de la stadiul de poză la „rangul” de fotografie :). Rezultatul a fost mult mai aproape de realitate, nu mai era discrepanţa aşa mare între real şi digital şi puteam exprima mult mai bine frumuseţea acestor tolbe.





După alte 3 luni, adică la 6 luni de la lansarea lui Tolpi fotografiile au depăşit simplul statut de "fotografii". Din ograda lui nea' Ion, am ajuns într-un conac cu tradiţie în care decorul era o casă veche din 1906, eram înconjuraţi cu obiecte de pe vremea bunicilor, lângă un şemineu ce tăinuieşte multe poveşti şi totul în jur era îmbrăcat cu măiestrie  de meşterii populari care au decorat şi au pictat încăperea. A fost unul dintre locurile cele mai potrivite unde putea să se ţină o şedinţă foto Tolpi. Fotografiile nu au fost doar fotografii, ci au îmbinat şi ceva din arta şi meşteşugul românesc.



Timid, cu urcuşuri şi dar şi cu câteva pante line, Tolpi a trecut de la stadiul de poze realizate pe un scaun la fotografii făcute într-un restaurant muzeu, adică din ograda lui nea' Ion într-un Conac cu Tradiţie.

Trecerea a fost lină, pornind de la genţile care ne-au inspirat, de la modelele unice, de la dragosea pentru natural, pentru simplitate şi pentru lucrurile făcute de mână. Ce am învăţam noi în cele 6 luni nu prea le găsiţi într-un manual de business, însă un lucru dorim să vi-l transmitem: Când faci lucrurile cu pasiune şi sinceritate nu au cum să nu apară şi rezultatele”

Deşi sunt utile pentru marile corporaţii, noi nu ne-am ţinut după strategii de dezvoltare sau după planuri măreţe, ci ne-am ţinut după dorinţa şi dorul dictat de inima noastră şi ne-am lăsat călăuziţi de dragostea pentru frumos. Cea mai bună strategie, pe care mulţi uită să o aplice e un sincer şi puternic „Doamne ajută”. Chiar şi atunci când rezultatele nu sunt cele pe care le aşteptăm noi, metoda asta nu dă greş niciodată pentru că totul e în folosul nostru.

Dragi domniţe, domni, prieteni, parteneri şi colaboratori, ne bucurăm şi vă mulţumim că faceţi parte dintr-o frumoasă poveste cu tolbe.

Tolpi, adică Roxana, Oana, Andrei şi Familia Meşterului Ion Ilioaia vă mulţumeşte!







2 comments:

Unknown said...

Thank you for sharing with us such a useful information!

Leather Shoes || Leather Bags || Casual Gents Belt || Leather men Wallet

Silver jewelry shop said...

Your effort in this site is really appreciable. I really like all the collections and colors. Visit Spoo-Design silver jewelry to find some unique and amazing designs.